COMPROMÍS DENÚNCIA A L’ALCALDE D’ONDARA PER INCREMENTS PATRIMONIALS NO JUSTIFICATS, PREVARICACIÓ, TRÀFIC D’INFLUÈNCIES i FALSEDAT DOCUMENTAL

COMPROMÍS DENÚNCIA A L’ALCALDE D’ONDARA PER INCREMENTS PATRIMONIALS NO JUSTIFICATS, PREVARICACIÓ, TRÀFIC D’INFLUÈNCIES i FALSEDAT DOCUMENTAL

  • L’alcalde, Ximo Ferrando, hauria adquirit durant els últims 9 anys al voltant d’una desena d’immobles malgrat comptar amb l’únic ingrés del seu sou com a càrrec públic
  • La coalició demana al fiscal que investigue els fets i acusa també de diversos suposats delictes al regidor Javier Lozano i l’expresident del PP local, Jaime García

Compromís per Ondara ha posat en coneixement de la Fiscalia als jutjats de Dénia una extensa relació de fets amb la qual sol·licita que s’investigue la presumpta comissió dels delictes de tràfic d’influències, ús d’informació privilegiada, prevaricació, increments patrimonials no justificats i falsificació en document públic per part de l’alcalde, Ximo Ferrando (PP), gairebé tots relacionats amb diferents operacions urbanístiques desenvolupades durant els últims anys.

La denúncia és fruit d’una àrdua tasca d’investigació desenvolupada durant mesos i acusa el primer edil, entre altres qüestions, d’haver afavorit suposadament a empresaris i altres persones afins al Partit Popular, i d’haver amagat en les seues declaracions de béns que “des l’any 2006 fins a l’actualitat ha vingut tenint un increment patrimonial poc justificable” des del punt de vista que el seu únic ingrés és “el sou que percep per les seues ocupacions públiques”. I és que, segons les escriptures de compravenda que adjunta Compromís al fiscal, entre els anys 2006 i 2014 Ferrando hauria adquirit un xalet per 300.000 euros, una parcel·la amb una vivenda unifamiliar, un apartament amb traster i garatge, i tres locals comercials -un d’ells amb plaça d’aparcament. Així mateix, i en aquest cas mitjançant escriptura de donació, va adquirir també un quart local comercial i tres finques.

En l’escrit a la Fiscalia, Compromís sosté que els fets relatats contenen indicis suficients “que s’han pogut cometre il·legalitats amb rellevància penal, que han pogut reportar importants beneficis econòmics per a l’alcalde i el seu entorn”.

Aparellat a aquest assumpte, l’escrit denuncia també que tant Ferrando com el regidor Javier Lozano -també del PP- podrien haver incorregut en un delicte de falsificació en document públic, per haver ocultat en la declaració de béns feta amb la constitució de la corporació municipal el 2007 que havien adquirit l’any anterior sengles vivendes unifamiliars a la urbanització El Pinaret de Pedreguer.

Paral·lelament, Compromís considera en la seua denúncia que tant l’alcalde com l’aleshores president del Partit Popular local, Jaime García, podrien haver incorregut en presumptes delictes de tràfic d’influències i ús d’informació privilegiada en la gestió urbanística municipal. En concret, en relació a la implantació del servei d’Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) a Ondara i la tramitació del PAI Xopar.

LA IMPLANTACIÓ DE LA ITV

Els fets es remunten als primers temps com a alcalde de Ximo Ferrando, que va accedir al càrrec per una moció de censura al febrer de 2001. Per aquella època, la mercantil Atecsa, que havia obtingut la concessió de la Generalitat per desenvolupar a Dénia el servei de ITV, buscava per la comarca terrenys on traslladar la infrastructura. I segons l’escrit presentat als jutjats, “la cúpula del Partit Popular” d’Ondara hauria utilitzat precisament aquest interès de la mercantil “per a l’obtenció de benefici econòmic”.

Així, el 25 de febrer de 2003, la mercantil BTB -administrada per l’aleshores president del PP local, Jaume García- va adquirir dues finques per 13.030 i 11.010 euros, respectivament. Tot just dos anys després, l’empresa les va vendre a Atecsa per 693.000 euros més IVA, és a dir, multiplicant per 28 el valor de compra.

El 2007, l’Ajuntament d’Ondara formalitzava amb Atecsa el conveni per a la implantació de la ITV en aquestes parcel·les. Compromís considera que l’operació no és casual, sinó que hi va haver “presumptes acords verbals entre l’Ajuntament i Atecsa” que li van atorgar als directius de la mercantil “seguretat” per emprendre la complexa tramitació del projecte davant de la Generalitat: sol·licitud del canvi d’emplaçament de Dénia a Ondara, redacció dels documents tècnics i sol·licitud de la pertinent Declaració d’Interès Comunitari (DIC). En la mateixa línia, la denúncia sosté que “sense la col·laboració del govern municipal aquesta activitat no s’hagués implantat” en aquestes parcel·les. I afegeix que l’operació “va beneficiar bàsicament a la mercantil BTB”.

TRAMITACIÓ DEL PAI XOPAR

El Programa d’Actuació Urbanística (PAI) Xopar, tramitat per gestió directa de l’Ajuntament, va començar a redactar-se el 2004, i en ell es van incloure dos terrenys dotacionals que el PGOU reservava per a l’ampliació del col·legi Sanchis Guarner i el poliesportiu, tot i situar-se ambdós “molt allunyats de l’espai on es delimita el sector”.

La denúncia afirma que “hi ha indicis que presumptament, amb informació privilegiada sobre els projectes tècnics del PAI Xopar, i la influència del govern municipal sobre els tècnics redactors, la mercantil Residencial BTB SL va adquirir els sòls indicats en data 27 de maig del 2005”. I un any després, es van subscriure dos convenis entre el consistori i l’empresa pels que l’ajuntament obtenia de forma avançada els sòls, la qual cosa “assegurava a la mercantil l’obtenció d’aprofitament urbanístic” dels mateixos. Posteriorment, la tramitació del PAI va determinar que resultara impossible incloure aquests sòls dotacionals adscrits a aquest, pel que “amb l’objecte de que això no perjudicara els interessos de BTB, es van subscriure altres convenis en data 19 de desembre de 2009 en què es comprometia la seua adscripció a altres sectors de sòl urbanitzable en el nou PGOU en tramitació “.

CONTRACTACIONS DE PERSONAL AFÍ AL PP

Finalment, la denúncia acusa Ximo Ferrando d’haver incorregut presumptament en un altre delicte de prevaricació administrativa per la contractació per l’ajuntament de personal vinculat al Partit Popular, sense seguir “el procés de selecció que es requereix legalment” i amb contractes “celebrats en frau de llei”.

Entre els contractats s’inclouen quatre membres de la llista electoral del PP el 2007, quatre de la candidatura de 2011, i vuit persones més que “són familiars de regidors i persones del Partit Popular”.

trio2

Arxivat en: Actualitat Ondara, Comarcal, General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *